Hebben jullie dat ook? Dat al je WhatsAppgroepen roodgloeiend staan? Er wordt wat afgedeeld. Van symptoomoverzichten uitgesplitst in corona, griep en verkoudheid tot een coronavariant van Bohemian Rapsody en van video’s die laten zien wat quarantaine met mensen doet tot een raadplaat van film- en boektitels afgebeeld in emoticons. En toen deelde een vriendinnetje ineens dit filmpje. Wat een cadeautje! Dus daarom deel ik ‘m nu met jullie.

Oorspronkelijk is Ode an die Freude (Lofdicht aan de vreugde, 1785-1803) een gedicht van de Duitse dichter Friedrich Schiller, maar het is vooral bekend geworden doordat Beethoven het gebruikte in zijn negende symfonie. In 1985 is het door staatshoofden en regeringsleiders van de Europese Unie officieel uitgeroepen als Europees volkslied.

Hoe rottig de huidige situatie ook is en hoe onnatuurlijk die 1,5 meter ook aanvoelt, liefde en betrokkenheid blijken die afstand met gemak te overbruggen. Alle Menschen werden Brüder. Vooruitziende blik van die Schiller.