
Dit spelletje is een van die ‘kleine fijne dingetjes’ die ik al een hele tijd zo graag blijvend (lees: via mijn website) wilde delen. Ik wist alleen niet zo goed hoe. Er een heel blogitem van maken ging me wat ver (hoewel ik inmiddels sterk de indruk krijg dat dat toch gaat gebeuren.). En toen was daar die digitale huiskamer met dito boekenkast, waar deze speltip prima bij kan. Opgelost!
Het gaat om het digitale spel ‘Wikigame’. Misschien ben ik met deze aanrader een enorme spuit elf en heeft menig van jullie dit spel al tot in den treure gespeeld. Soit. Dan is deze tip voor ál die anderen die het nog niet kennen en/of het nog nooit hebben gespeeld.
Er zijn meerdere varianten op dit spel (wordt vervolgd) maar het principe is in alle varianten hetzelfde. Je krijgt twee compleet willekeurige onderwerpen die allebei in de krochten van Wikipedia zijn te vinden (zo kreeg ik net bij de officiële, Engelse versie van het spel de woorden ‘Mercury (planet)‘ en ‘cheese cake‘).
Het eerste onderwerp is je startpunt, het tweede onderwerp je eindpunt. Aan jou de taak om vanaf het startonderwerp door middel van het doorklikken naar andere artikelen op Wikipedia uit te komen bij het eindonderwerp. Het is hierbij de bedoeling dat je op zo’n manier verbanden legt tussen de twee onderwerpen, dat je zo weinig mogelijk hoeft door te klikken naar andere artikelen. Het spel doet dus een behoorlijk beroep op jouw associatievermogen.
Om het je niet al te gemakkelijk te maken zijn er een aantal Don’ts bij dit spel geformuleerd. Deze vind je op https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Game .
Ter illustratie: mijn doorkliktocht van Mercury (planet)- cheese cake zag er zo uit (kijk/klik vooral zelf mee via Wikipedia):
Mercury (planet) -> Moon -> Earth -> New York City -> cheese cake

The Wiki Game
De officiële wikigame kun je vinden op de website https://www.thewikigame.com/group . De gegeven onderwerpen (en dus ook de bijbehorende artikelen) zijn allemaal in het Engels, dus dit doet niet alleen een beroep op je associatie skills, maar ook op je Engelse taalvaardigheid. Bovendien krijg je op deze website een tijdlimiet van 120 seconden. Een driedubbele uitdaging dus, maar je moet je deze dagen ergens mee bezighouden, niet waar?
Varianten
Ik moet eerlijk zeggen dat ik deze Engelse versie van het spel best pittig vond. Er bestaat helaas (nog) geen Nederlandse versie, maar dit kun je op verschillende manieren oplossen, mocht(en) ook jij (jullie) de Engelse variant net als ik hier en daar wat al te uitdagend vinden:
* Gebruik de Nederlandse artikelen bij de op de website van The Wiki Game gegeven onderwerpen. Vrijwel alle Engelse artikelen die The Wiki Game geeft, zijn in het Nederlands vertaald.
* Verzin samen compleet willekeurige onderwerpen. Het mag van alles zijn. Van landen, micro-organismen en weersverschijnselen tot tuingereedschappen, automerken en diersoorten. Van personen, planeten en atmosferen tot edelmetalen, religies en etenswaren. Laat iedereen hun onderwerpen op briefjes schrijven die je vervolgens allemaal bij elkaar in een grote bak stopt. Iemand anders dan de speler kiest blind twee briefjes voor de speler uit. De speler mag uiteraard beide briefjes direct zien.
* Gebruik een van onderstaande combinaties van willekeurige onderwerpen. Het onderwerp aan de linkerkant is telkens het startpunt, het onderwerp aan de rechterkant het eindpunt.
Teletubbies – noodles
Tropische tycoon – appeltaart
Karaat – Koningin Elizabeth II
Op de al eerder genoemde website https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Wiki_Game staan naast de Don’ts van het spel nog allerlei andere varianten genoemd.
Aanvullingen:
* Spreek een tijdslimiet af waarbinnen de speler van het start- naar het eindpunt moet zijn genavigeerd. De officiële Wiki Game houdt zoals gezegd 120 seconden aan. Je kunt dit aanpassen naar gelang de leeftijd van de spelers waarmee je het spel speelt.
* Om het nog wat uitdagender te maken kun je daarnaast ook een maximaal aantal clicks afspreken. Het gemiddelde aantal clicks bij de officiële wikigame komt vaak neer op zo’n 6 clicks. Ook dit maximum is natuurlijk aan te passen aan de spelers die meedoen.
Zo, nou, ik heb eindelijk m’n zegje over dit spel kunnen doen. Veel plezier!
Oh en ben je nu deelwaardige combinaties tegengekomen? Laat het vooral weten, dan zal ik ze aan bovenstaand rijtje toevoegen!
Geef een antwoord